Praktikaliti Pengiraan Zakat Pendapatan

Oleh: www.hamizul.com

Kerap-kali timbul persoalan di kalangan masyarakat mengenai kaedah pengiraan zakat pendapatan. Ada yang menimbulkan pertanyaan, seandainya pendapatan yang diperolehi saban bulan itu habis, maka masihkah wajib menunaikan zakat pendapatan? Bahkan ada yang mengaku, kadang-kala bukan sekadar gaji tidak cukup, simpanan di bank pun ‘dikorek’ sama.

Sebelum itu, harus difahami bahawa asas kepada pembayaran zakat adalah kepada harta yang melebihi nisab. Ia bermaksud, keperluan wajib diri dan tanggungan sudah dipenuhi. Ia juga bermaksud, seseorang itu sebenarnya sudah ‘kaya’, kerana hartanya berlebihan daripada nisab.

Firman Allah SWT di dalam surah al-Baqarah ayat 219:

“Mereka bertanya kepadamu (Muhammad) tentang apa yang mereka nafkahkan. Katakanlah: “(Apa) yang lebih daripada keperluanmu.”

Berdasarkan ayat al-Quran di atas, al-Qardhawi menyatakan bahawa Islam mewajibkan zakat hanya bagi harta yang mencapai nisab dan melebihi keperluan. Keperluan yang dimaksudkan pula, meliputi enam aspek perbelanjaan, iaitu makanan, pakaian, tempat tinggal, pendidikan, rawatan dan pengangkutan.

Namun begitu, ada juga pandangan ulamak yang menyatakan zakat pendapatan harus dikeluarkan tanpa perlu menolak apa-apa perbelanjaan. Ia dikiaskan kepada zakat pertanian, iaitu setiap kali pertanian dituai maka ia terus dikeluarkan zakatnya sebanyak lima atau 10 peratus, tanpa perlu menolak perbelanjaan terlebih dahulu.

Perincian pengiraan

Dalam konteks amalan kini, majoriti pusat zakat seperti Lembaga Zakat Selangor sendiri mengamalkan tiga kaedah pengiraan zakat pendapatan.

Pertama: Tanpa tolakan

Kaedahnya: Jumlah pendapatan setahun X 2.5 peratus = Zakat pendapatan

Kedua: Tolakan asas

Kaedah: Jumlah pendapatan setahun – Tolakan asas X 2.5 peratus = Zakat pendapatan

Tolakan asas ialah:

Diri sendiri:                                                                   RM8,000.00

Isteri:                                                                            RM3,000.00

Anak-anak:                                                                  RM1,000.00 seorang (jumlah anak)

KWSP:                                                                        11 atau lapan peratus setahun

Pemberian kepada ibu bapa:                                        RM? setahun

Caruman di institusi yang menunaikan zakat:   RM? setahun

Nota: Tolakan asas ini sejajar dengan tolakan pengiraan cukai sebagaimana di Lembaga Hasil Dalam Negeri

Ketiga: Tolakan perbelanjaan sebenar

Kaedah: Jumlah pendapatan tahunan – Tolakan perbelanjaan sebenar X 2.5 peratus

Tolakan perbelanjaan sebenar:

Makanan, pakaian, tempat tinggal, pendidikan, rawatan dan pengangkutan.

Pro dan kontra

Pro dan kontra menggunakan kaedah di atas wajar dilihat. Jika kita menggunakan kaedah pertama, maka zakat pendapatan kita menjadi begitu besar dan ia langsung tidak mengambil kira aspek keperluan seseorang.

Manakala, jika kita mengambil kaedah ketiga maka ia berkemungkinan besar menyebabkan seseorang itu boleh jadi terlepas daripada zakat pendapatan. Bahkan, tidak mustahil seseorang itu boleh jadi termasuk ke dalam golongan asnaf pula, iaitu asnaf miskin.

Oleh sebab itulah, kaedah kedua lebih sesuai diaplikasikan. Ia tidak menyebabkan zakat seseorang menjadi terlalu besar dan pada masa yang sama, tidak menyebabkan seseorang itu terlepas daripada kewajipan berzakat.

Ini kerana, pada zaman moden ini, kekayaan tidak boleh lagi diukur sekadar pada harta yang dimiliki tetapi juga kemampuan mengumpul dan membelanjakannya. Sebagai contoh, seseorang yang mampu memperolehi RM5,000 sebulan; namun setelah ditolak perbelanjaan maka kemungkinan akhirnya dia menjadi orang yang tidak layak berzakat.

Namun pada masa yang sama, orang yang sama mampu memiliki rumah dua tingkat berharga RM200 ribu (bulanan RM2000), dua buah kereta yang masing-masing berjumlah RM100 ribu (bulanan RM1,000), membeli perabot dan barang elektrik secara kredit dan menjelaskan pelbagai bayaran tambahan lain. Semua perbelanjaan ini mungkin menyebabkan dia terpaksa mengeluarkan belanja bulanan berjumlah RM4,999.00 atau mungkin lebih lagi.

Adakah wajar kita menyatakan orang seperti ini miskin dan tidak layak berzakat? Pada masa yang sama, adakah wajar pula dia mendapat zakat? Sedangkan pada masa yang sama dia mampu hidup mewah dan selesa?

Di sinilah timbulnya penilaian sebenar terhadap kemampuan berzakat. Maka, atas dasar itulah, pusat-pusat zakat seperti LZS (MAIS) mengesyorkan kaedah kedua yang lebih praktikal untuk menunaikan zakat pendapatan.

Comments

comments

94 thoughts on “Praktikaliti Pengiraan Zakat Pendapatan”

 1. mhr, Ada mekanisme yang tertentu digunapakai…misalnya menerusi pendaftaran terbuka, laporan komuniti setempat dan bancian oleh LZS sendiri menerusi amil fitrah dan ejensi kerajaan negeri, JKKK dsb…jika sdr ada orang yang memerlukan, maka sdr sendiri boleh membawa mereka ke mana-mana kaunter zakat untuk mendaftarkan mereka…dan kami akan membuat siasatan seterusnya…tq

 2. Assalamualaikum..
  Ada rakan menyatakan jika telah membayar zakat wang simpanan, maka tidak perlu lg membayar zakat pendapatan, kerana simpanan juga datangnya dari simpanan. Adakah ini benar?
  Terima kasih.

 3. Assalamualaikum..
  Pembetulan untuk pertanyaan sebelum ini:
  Ada rakan menyatakan jika telah membayar zakat wang simpanan, maka tidak perlu lagi membayar zakat pendapatan, kerana simpanan juga datangnya puncanya datang dari pendapatan. Adakah ini benar?
  Terima kasih.

 4. Rahimah, benar kerana ia dari sumber yang sama. Namun ia kena zakat selepas setahun berlalu, yakni tahun hadapannya jika ia sudah disimpan selama setahun. Wallahua’lam.

  – ust Mizul

 5. Assalamualaikum…saya ada 3 orang anak yg dalam tanggungan dan satu darinya adalah OKU. Bagaimanakah kiraan tolakan asas dilakukan.

 6. Salam Sdr Rusli, bagi mengetahui sama ada saudara dikenakan zakat, maka mari kita lihat:

  Pendapatan (setahun) (A):

  Gaji – RM? x 12 bulan = RM?
  Lain-lain – (Jika ada) = RM?

  Jumlah: RM?

  Tolakan had al-kifayah (setahun) (B):

  Diri sendiri – RM8,200.00
  Isteri – RM5,000.00
  Anak-anak – RM2,200.00 (jika usia 7 – 17 th)
  Anak-anak – RM1,500.00 (jika usia 6 th ke bawah) x bil
  Anak-anak cacat (OKU) – RM2,400.00 x bil
  Tanggungan kepada ibu bapa – RM? setahun x bil
  Caruman KWSP – 11%
  Caruman ke Tabung Haji – RM? setahun
  Caruman kpd mana-mana institusi yang membuat bayaran zakat – RM? setahun

  Jadi, A – B = C x 2.5% = zakat

 7. Salam Ida, Menurut ulamak fikah, tidak wajar (ditegah) membawa keluar wang zakat dari negeri asal, kecuali atas alasan yang kukuh. Misalnya di tempat lain itu lebih memerlukan atau di tempat asal zakat sudah berlebihan. Wallahua’lam.

  – ust Mizul

 8. salam,bolehkah wang zakat diserahkan kepada ahli keluarga terdekat yang digolongkan sebagai layak menerima zakat.

  bolehkah sejumlah wang zakat dipecahkan kepada beberapa bahagian seperti rm 600 di pecah dua dan diserahkan kepada 2 individu berbeza.

  adakah telah ditetapkan jumlah tertentu keatas tanggungan ibu dan ayah,berapakah bahagian setiap seorang daripadanya?

 9. Salam Mustapha,

  1. Waris terdekat yang ditegah menerima zakat ialah ibu, bapa, isteri dan anak-anak. Maka, atuk boleh beri zakat kepada cucu, bapa saudara boleh beri zakat kepada anak saudara, abang boleh beri kepada adik dan seterusnya. Cuma dalam hal ini, ulamak membicarakan daripad aspek keberkesanan zakat jika diberi terus kepada mereka, kerana keperluan mereka selalunya jauh lebih besar dibandingkan jumlah zakat yang kita beri itu. Sebab itu lebih aula menyalurkan zakat kepada pihak LZS (@ mana-mana institusi zakat) dan ia disalurkan kembali kepada mereka menerusi kaedah yang telah ditetapkan.

  2. Dalam agihan zakat, mengikut Imam as-Syafie dalam kitabnya, Fiqh al-Manhaj, jika mahu memberikan sendiri zakat maka hendaklah dicari tiga orang drp setiap asnaf…Hai…memang susahkan. Tapi, dari aspek pemberiannya tetap dianggap sah, cuma tidak afdal dan tidak menepati kehendak sebenar dalam ibadah zakat.

  3. Tiada had tertentu untuk menanggung ibu dan ayah, namun ia hendaklah dalam batas yang diizinkan syarak. Jika sudah melebihi keperluan, maka ia tidak lagi dianggap tanggungan. Namun, di LZS kami membataskan RM2,900 seorang dalam setahun, jadi jika dua orang, darablah 2 X RM2,900.00.

  Wallahua’lam.

 10. Asmkm…

  Saya cuma ingin kepastian. Jika saya ada membeli rumah utk ibu dan bapa saya, adakah wang yg saya gunakan utk membayar bulanan kepada bank boleh di kategorikan sebagai permberian kepada ibubapa.

  -mizal

 11. Realistik kah nilai tolakan kifayah ini?

  Tolakan had al-kifayah (setahun) (B):

  Diri sendiri – RM8,200.00
  Isteri – RM5,000.00
  Anak-anak – RM2,200.00 (jika usia 7 – 17 th)
  Anak-anak – RM1,500.00 (jika usia 6 th ke bawah) x bil
  Anak-anak cacat (OKU) – RM2,400.00 x bil
  Tanggungan kepada ibu bapa – RM? setahun x bil
  Caruman KWSP – 11%
  Caruman ke Tabung Haji – RM? setahun
  Caruman kpd mana-mana institusi yang membuat bayaran zakat – RM? setahun

  Saya harap pihak lembaga zakat dapat buat kajian lebih terperinci. jangan sekadar ikut nilai lembaga hasil. Mereka ikut sedap hati, manakala tuan2 nak tetapkan hukum.

 12. Salam kepada Zacharia,

  Untuk makluman sdr, tolakan yang dikenakan di atas adalah hasil kajian LZS dan dikemukakan kepada Majlis Fatwa Selangor sebelum diluluskan. Ia tidak mengikut tolakan pihak-pihak lain termasuk LHDN.

  Apa yang diamalkan di Selangor adalah menepati kaedah had al-kifayah seseorang pembayar. Mungkin ada orang berasa tidak masuk akal dengan jumlahnya, tetapi itu adalah realistik berdasarkan kesanggupan seseorang berkenaan dalam komitmen kewangannya.

  Secara mudahnya, LZS mengambil kira kemampuan seseorang untuk hidup mewah dengan pendapatannya, namun adalah tidak patut dalam masa yang sama mereka melepaskan dirinya daripada kewajipan zakat yang nilainya hanya 2.5%.

  Jika dibandingkan dengan petani, mereka wajib mengeluarkan zakat pertanian yang menjadi punca pendapatannya sebanyak 5% semasa ia dituai. Apakah wajar seorang pak tani yang berpendapatan sekitar RM10 atau RM15 ribu setahun dikenakan zakat; tetapi seorang yang makan gaji sehingga RM30 atau RM50 ribu sebulan, tidak kena zakat atau jika dikenakan, jauh lebih rendah daripada si petani?

  Jawapan panjang sudah saya kemukakan sebelum-sebelum ini. Harap maklum. Wallahua’lam.

  – Ust Mizul

 13. Mizal,

  maaf lambat menjawab persoalan sdr. Apa yang dimaksudkan dengan pemberian kepada ibu bapa, adalah pemberian berupa nafkah yang wajib. Iaitu, jika tiada pemberian daripada si anak, maka ibu bapa akan melarat. Di sini, ia dikira wajib. Tetapi, jika ibu bapa sudah mampu (yakni ada pendapatan sendiri dari lain-lain sumber) dan si anak memberi hanya sebagai tambahan, maka ia dikira tidak wajib. Maka, tidaklah dikira sebagai tolakan. Dalam kes sdr, sdr lebih maklum adakah rumah itu satu kewajipan atau tidak. Wallahua’lam.

 14. Assalamualaikum,

  Saya Dan suami bekerja di luar negara. Mufti di tempat kami tinggal menyatakan kami tidak perlu mengeluarkan zakat Atas Sebab pembayaran cukai yang tinggi (hampir 50%) Dan bayaran kepada masyarakat disitu.

  Saya tidak pernah setuju kerana hendaklah Kira beniat membayar zakat Dan penerima zakat Mestilah islam. Tolong Betulkan Saya Kalau Pahaman saya salah.Apakah komen uztaz tentang penyataan mufti Itu?

  Salam

 15. salam, saya dan isteri bekerja adakah dua-dua kena zakat pendapatan atau salah seorang sahaja? dan bolehkah zakat diberikan kepada sekolah anak-anak yatim persendirian? terima kasih ustz

 16. Sue, terima kasih kerana bertanya. Saya sedang membincangkan jawapan yang terbaik buat menjawab soalan puan tersebut. i/allah sudah hampir siap, tk.

  Mohd. helmi, zakat harta tertakluk kepada individu dan oleh kerana itu, setiap orang mestilah atau wajib mengeluarkan sendiri zakat hartanya bila cukup segala syaratnya. Manakala, memberikan zakat mestilah kepada lapan asnaf. Sekolah agama tersebut boleh dikategorikan kepada asnaf fisabilillah. W/bagaimanapun, mengagihkan zakat secara personal kurang dianjurkan kerana ia dibimbangi tidak menepati kehendak sebenar dalam agihan zakat. Wallahua’lam.

 17. Bolehkah zakat yang diberikan kepada sekolah digunakan oleh pihak pengurusan sekolah sebagai modal permulaan untuk membeli barangan kedai buku sekolah.Di mana barangan keperluan murid akan dijual dgn harga yang berpatutan. Keuntungannya nanti akan digunakan untuk menampung keperluan sekolah atau diberikan kepada murid yg memerluan bantuan.

 18. As’salam Ustaz,
  Saya sudah berhenti kerja dengan sebuah syarikat swasta pada tahun akhir tahun 2005 disebabkan sakit. Sepanjang 2006 hingga kini (tahun 2011) saya tidak bekerja. Saya menerima pencen sebanyak RM 347 sebulan kerana pernah bekerja dengan kerajaan selama 9 tahun sebelum jabatan Kerajaan dimana saya bertugas dulu diswastakan. Pada pertengahan bulan Mac 2011 ini umur saya genap 55 tahun dan berhak untuk membuat pengeluaran KWSP.

  Sepanjang saya tidak bekerja , saya telah berhutang keliling pinggang dan berjanji akan membayarnya bila duit KWSP saya dikeluarkan. Dan saya juga telah mengadai tapak rumah kepada bank bagi menampung hidup anak beranak dan untuk mengubat penyakit saya dan masih membayar balik kos gadian tanah tersebut.

  Soalan saya adakah kesemua duit KWSP yang saya keluarkan perlu dibayar zakatnya terlebih dahulu, sebelum pelbagai hutang saya dilunasi? Dan apakah maksud zakat untuk Kwsp ditolak sebanyak 11% ?

  Minta yang berbahagia ustaz memberi penjelasan yang sebenarnya.

  Terima kasih dan was’salam.

 19. salam, maahad tahfiz ada menganjurkan tajaan untuk program anak angkat untuk membiayai persekolahan murid. bolehkah zakat pendapatan diberikan kepada maahad tersebut untuk membiayai anak angkat yang saya ambil itu? terima kasih ustaz.

 20. Salam sdr Zubir, semoga Allah SWT memberkahi hidup sdr. Berpandukan kepada keadaan sdr yang terdesak itu, maka cukuplah saya nyatakan bahawa sdr UTAMAKANLAH membayar dahulu segala hutang-piutang sdr tersebut sebelum menunaikan zakat. Perbahasan fikahnya agak panjang, tapi memadailah saya nyatakan Islam tidak memberati kita seandainya seseorang itu berada dalam keadaan terdesak seperti sdr.

  Namun begitu, suka saya nyatakan bahawa sdr elok juga melazimi memberi sedekah. Ini kerana, sedekah dapat menambahkan keberkatan hidup, menjauhi musibah dan memanjangkan usia.

  Wallahua’lam.

  – Ust Hamizul

 21. Jawapan ini adalah untuk Sue yang berkerja di luar negara dan mufti di tempat mereka mengatakan, sudah terlepas kewajipan zakat kerana cukai yang dikenakan itu digunakan untuk negara dan jumlahnya juga begitu tinggi, iaitu 50%.

  Saya sudah mendiskusikan soalan ini dengan beberapa sahabat di LZS. Jawapannya, memang wujud khilaf dalam kalangan ulamak dalam menentukan hukumnya. Namun begitu, mereka (fuqaha) berpandangan bahawa cukai boleh menjadi zakat apabila kadarnya sama (misalnya 1/10 kharaj menyamai 1/10 zakat pertanian) dan ia diniatkan sebagai zakat oleh si pembayar semasa membayarnya. Maka, baharulah kala itu cukai sudah memadai bagi diri seseorang muslim.

  Ada yang berpandangan, jika mufti di sesebuah tempat atau negara itu mengemukakan ‘fatwa’ seperti mana di tempat sdr, maka ia sudah memadai. maknanya, sdr tidak perlu berzakat lagi.

  Namun, pendapat terkuat ialah, cukai memang tidak dapat menghilangkan kewajipan zakat. Jika ditanya pandangan peribadi saya, saya cenderung kepada pandangan ini. Ini kerana, zakat membawa konotasi yang berbeza dengan cukai, bahkan Rasulullah SAW sebenarnya menegah kutipan cukai kepada umat Islam.

  Lagi pun, kadar 2.5% zakat adalah terlalu kecil dan sepatutnya sama-sekali tidak membebankan seseorang itu. Lagi pun, ini adalah rukun Islam dan menjadi asbab datangnya barakah dan rahmat Allah SWT.

  Maka, terpulanglah kepada sdr menimbang keputusannya. Wallahua’lam.

  -Ust Hamizul

 22. nuar, saya sudah menjawap soalan ini…sebaiknya dizakatkan di mana tempat kita mendapat rezeki

  Norsalasani, secara asasnya apa yang dilakukan oleh pihak sekolah ini ialah melaburkan wang zakat. Jika persoalan melaburkan wang zakat, wujud khilaf, iaitu satu pihak mengizinkan dan satu lagi menegahnya.

  Tapi dalam kes ini, yang melaburkan ialah pihak sekolah yang menjadi beneficial atau penerima faedah daripada zakat itu (misalnya LZS memberikan zakat kepada sekolah dan sekolah melaburkannya, betulkan?).

  Maka, ini pandangan peribadi saya, jika memang wang itu sudah tidak diperlukan secara mendesak untuk lain-lain perkara, maka baharulah boleh dilaburkan. Ini kerana, jika zakat itu dilaburkan dan dalam masa yang sama, keperluan lain masih mendesak, maka wujud ‘ketempangan’ penggunaan wang zakat di sini.

  Maknanya, tidak mendahulukan keperluan. Misalnya, masih ada anak-anak sekolah yang gagal meneruskan persekolahan kerana tiada wang untuk membayar yuran dsb. Sepatutnya mereka ini terlebih dahulu diberikan zakat, bukannya dilaburkan.

  Tapi jika semuanya sudah mencukupi, maka bolehlah dilaburkan wang zakat itu. Namun, syaratnya ia tidaklah pelaburan yang berisiko tinggi yang boleh merugikan pihak yang sepatutnya disantuni dengan wang zakat itu.

  Wallahua’lam.

  – Ust Hamizul

 23. Mohamad, dari aspek hukum memang sah jika zakat itu disalurkan kepada asnaf yang sah di sisi syarak. Namun, saya suka mencadangkan agar sdr memberikan juga sebahagian zakat sdr kepada institusi zakat, memandangkan jika semuanya disalurkan hanya kpd satu orang sahaja, maka ia tidak benar-benar menepati kehendak zakat, kerana di dalam setiap sen zakat itu di dalamnya ada lapan asnaf yang berhak ke atasnya. Wallahua’lam.

  – Ust Hamizul

 24. kadang2 saya musykil.

  soalan saya begini…

  bank rakyat telah mengeluarkan zakat kepada sekolah tempat saya bertugas. zakat tu diberikan rm100 seorang dan 150 orang murid layak menerimanya. Tetapi bank menetapkan bahawa zakat rm100 tu hendaklah dipegang oleh pihak sekolah untuk membeli keperluan murid2 yang tersenarai dalam yang menerima zakat seperti kain telekong, buku tulis, songkok, alat tulis, fotostat kertas ujian, dan program2 yang membabitkan mereka dan kami juga menggunakan untuk keperluan murid2 lain seperti pembelian sejadah, alat bantu mengajar.

  mengapa kami buat begitu?
  1- bank yang tetapkan
  2- kebanyakan sudah mendapat bantuan wang ringgit seperti KWAMP, e-kasih, baitulmal spt pakaian, beg, kasut.
  3- secara tidak langsung byk program utk murid berjaya dilaksanakan dengan lancar(menggunakan duit zakat bank rakyat)

  yang negatifnya kami (guru ) dapat:
  1- kami terkilan ramai ibubapa penerima zakat bank rakyat tu persoalkan tindakan kami tidak memberi zakat rm100 tu terus kepada mereka. zakat tu hak mereka. kalau setakat songkok, telekung, kami boleh beli! kami lebih tahu keperluan anak2!
  2- kami menerima ‘order’ yang bermacam2 seperti ‘kasut koyak’ ‘tambah kasut’ ‘sikat rambut’ ‘gunting’ yang pelbagai ragam. Ibubapa anggap kami ni tokey kedai ke? -kami tidak dapat menerima semua ‘order’ tu. kalau nak beli songkok. semua kena beli songkok. kalau nak semua beli telekung, semua murid penerima zakat akan dibeli telekong.
  3- isu tu bertahun kami terpaksa menelan kata2 ibubapa yang tidak puashati.

  jadi kesimpulan yang kami buat selepas kami bermesyuarat: ,
  kami memutuskan begini…. ‘jika beginilah sikap ibubapa, kami tidak akan terima lagi zakat dari bank rakyat. asalnya kami yang mencari zakat dengan menghantar permohonan zakat kepada bank. tujuan kami untuk membantu murid2 yang tidak mampu dan selalu merencatkan pembelajaran dalam kelas seperti tiada buku tulis, pencil ketika kami membuat latihan bertulis.

  jadi sekarang walaupun setiap tahun bank rakyat menghantar borang untuk guru mengisi matlumat murid yang layak menerima zakat, kami tolak. ye… kami tolak. kerana kami tidak mahu lagi mencari masaalah demi masalah. Cukuplah kami diserang dgn pertanyaan/ketidakpuasan hati ibubapa yang tidak mendapat KWAMP dan mebanding2kan ‘dia ni dapat’ si anu ni patut tak dapat’ ‘saya lebih layak dari peneriam KWAMP dan bermcam2 ragamlah lagi. Pernah Guru Besar kami nak kena baling kerusi oleh bapa murid dek kerana tidak puashati krn tak dapat KWAMP. saya rasa cerita kwamp ni tak berkaitan kot.

  soalannya: bolehkah kami buat begitu?
  minta maaf tuan admin panjang pulak cerita saya ni.

 25. Saya mendapat info, bahawa wang zakat boleh diberikan kepada ibubapa (Termasuk 8 asnaf) oleh anak perempuan yang sudah berkahwin/bercerai. Ini berikutan, ibu bapa bukan di bawah tanggungan wajib anak perempuan. Bolehkan saudara memberi penjelasan. Terima kasih.

 26. Salam Zahira, anak perempuan masih wajib menanggung nafkah ibu bapanya jika mereka tidak mampu. Apatah lagi dia dia berkerja, maka pendapatannya itu adalah miliknya dan lebih utama baginya melepaskan kedua orang tuanya daripada kefakiran atau kesusahan. Oleh itu, seorang anak perempuan tidak boleh memberikan zakat kepada kedua orang tuanya. Bahkan dia wajib membela mereka.

  Orang yang dibawah tanggungan wajib di sisi syarak, bermaksud, semua orang yang secara asasnya menjadi tanggung jawab wajib kepada muzakki, maka mereka tidak boleh diberikan zakat. Oleh itu, ibu bapa, datuk nenek dan seterusnya tidak boleh menerima zakat. Begitu jugalah anak-anak, cucu-cicit dan seterusnya. Jika hamba masih wujud, maka hamba juga tidak boleh menerima zakat daripada tuannya, kerana ia milik tuan itu sendiri.

  Wallahua’lam.

  *Saya akan mendapatkan penjelasan lanjut mengenai isu ini nanti, insya-allah.

  – Ust mizul

 27. Assalamualaikum.. wrmtuLlah..

  Tuan,

  Saya telah menjalani persaraan wajib selepas 35 tahun perkhidmatan dari jabatan kerajaan pada 20 FEB 2011. Mendapat graduati lebihkurang RM140,000/= termasuk gaji cuti rehat 150 hari. Kini berbaki RM130,000/= setelah digunakan bagi urusan perbelanjaan asas/peribadi. Sepanjang perhidmatan saya, hanya beberapa kali mengeluarkan zakat kerana tidak cukup nisab atas tanggungan yang ramai, selain kewajipan menunaikan zakat fitrah dan kadangkala membayar cukai pendapatan yang dikenakan. Baki terakhir cukai pendapatan selama tempoh perkhidmatan lebihkurang sebanyak RM1,600/=. Saya juga membuat pembayaran melalui YPEIM sebanyak RM24/= setahun, lebihkurang selama 25 tahun sebelum persaraan. Untuk makluman tuan, saya bercadang untuk membina sebuah rumah lebihkurang berharga RM100,000/= hasil dari baki wang yang diperolehi itu. Kemusyiklan saya:-

  1. Bagaimana cara pengiraan zakat tersebut;
  2. Apakah wang tersebut sudah dikirakan genap setahun;
  3. Kepada siapa mesti saya jelaskan zakat;

  (a) Asnaf fakir,
  (b) Asnaf miskin,
  (c) Asnaf amil,
  (d) Asnaf muallaf.
  (e) Atau lain-lain lagi.

  4. Apakah kadar pengiraan zakat berbeza-beza mengikut negeri.

  2. Untuk pengetahuna tuan juga, selepas ini saya akan menerima pencen bulanan RM2200.00/= dan mempunyai tanggungan seramai 6 orang termasuk seorang isteri berkerja.

  Penjelasan tuan saya ucapkan ribuan terima kasih.

 28. Assalamualaikum.. wrmtuLlah..

  Tuan,

  Tambahan kepada kemusykilan pada March 28, 2011, saya mempunyai tanggungan seramai 6 orang, termasuk 2 orang anak OKU.

  Jazakallah Khairan

 29. assalamualaikum…
  nak tanya ye,
  1-kalau kita berkemampuan byr zakat pendapatan, dan kita ni jenis simpan/kumpul emas. so, mana 1 yang perlu dibayar? zakat pendapatan atau zakat emas? atau kedua-duanya sekali????
  2- kenapa perlu ada zakat kwsp, sedangkan zakat pendapatan dah ada?
  bukankah lebihan keperluan kita yg perlu dizakatkan itu, termasuk sekali dengan kwsp?
  dan bukankah kswp itu tidak termasuk didalam keperluan (makanan, pakaian, tempat tinggal dan kenderaan) yang perlu ditolak dari bayaran zakat? jadi, ia dah termasuk dalam lebihan pendapatan yang perlu dizakatkan. tetapi kenapa perlu diasingkan pendapatan dan kwsp???

  Jawapan dari pihak berkenaan amatlah saya hargai.

  sekian, assalamualaikum

 30. salam ustaz,
  saya nak tau jika suami bergaji rendah bolehkah isteri membuat penolakan zakat rm5000 untuk menanggung suami?
  terima kasih

 31. Ustaz, saya bekerja di negara timur tgh dan tiada cukai dikenakan oleh pihak kerajaan disana. Bagaimana pengiraan zakat pendapatan saya? Bolehkah sy membayar zakat di msia mengikut pengiraan zakat kaedah dua tersebut?

 32. Adakah pemilikan rumah atau tanah selain dari tempat tinggal sendiri termasuk dalam kategori harta yang wajib di keluarkan zakat. Jika ya, bagaimankah pengiraannya?

 33. Assalamualaikum Ustaz,

  Dulu semasa belajar saya ada kumpul duit elaun bulanan yg diterima. Sekarang dah setahun saya habis belajar (tamat pengajian Mei 2010) dan duit yang dikumpul masih ada. Perlukah saya bayar zakat untuk duit yang saya kumpul? Macam mana nak kira nilai yang perlu dizakat? Adakah saya perlu berzakat 2 kali (untuk 2010 dan 2011)?

  Mohon pencerahan
  Terima kasih.

 34. assalamualaikum..
  Ustaz..boleh tak saya nak bagi zakat pada
  i. Anak2 yatim..atau sekolah anak2 yatim..
  ii. AJK masjid atau surau untuk bina masjid baru atau mengubahsuai surau..

  Apakah mereka ini termasuk dalam 8 asnaf yg layak menerima zakat. Ada yg kata kurang tepat..?? Biasanya saya akan mintak 25% daripada jumlah zakat saya daripada pusat pungutan zakat di bandar saya ini untuk diberikan kepada golongan di atas..
  terima kasih

 35. Salam Abd Zed,

  1. Zakatkan ke atas RM130,000 (jumlah zakat RM3,250)
  2. Zakat pendapatan tidak perlu tunggu setahun, ia dikeluarkan semasa diperolehi
  3. Sila tunaikan zakat itu kepada iinstitusi zakat di tempat tuan
  4. Kadar pengiraan zakat sama, iaitu 2.5% hanya uruf zakat emas berbeza dan harga fitrah yang berbeza (mengikut harga beras setempat)
  5. Hendaklah dizakatkan pencen itu dan kiralah sebagaimana zakat pendapatan (sila klik http://www.e-zakat.com.my/kalkulator-zakat/zakat-pendapatan/)

 36. Salam Mude,

  1. Kedua-duanya dizakatkan kerana ia adalah jenis harta yang berbeza
  2. Kerana semasa kiraan zakat pendapatan, wang yang dicarum ke dalam KWSP telah ditolak lebih awal. Sebenarnya, kwsp itu juga dikira sebagai pendapatan dan hendaklah dikira sebagai zakat pendapatan, bukannya zakat simpanan. Wallahua’lam.

 37. Salam Mas,

  Suami bukanlah tanggungan wajib bagi isteri. Maka, dalam kes tolakan sebanyak 5,000 setahun, hakikatnya itu bukanlah tanggungan bagi si isteri. Walau bagaimanapun, ini pandangan saya, si isteri boleh memenuhi keperluan yang lain, misalnya menanggung anak-anak (menolak keperluan anak-anak dalam kiraan zakat pendapatan), sama ada sepenuhnya ataupun separuh keperluan anak-anak. Ini lebih baik, kerana biarlah si suami berusaha mencari rezeki sekurang-kurangnya bagi memenuhi keperluan dirinya sendiri dan si isteri menggunakan pendapatannya bagi keperluan anak-anaknya. Wallahua’lam.

 38. Salam Azizi,
  Alhamdulillah atas kesedaran mahu berzakat. Caranya adalah sama seperti mana di Malaysia, khususnya di Selangor. Cuma sdr hendaklah menyesuaikannya berdasarkan kadar mata wang di sana dan juga keadaan sosio-ekonomi, misalnya harga barangan dsb. Wallahua’lam.

 39. Salam Nili,
  Rumah dan tanah tidak wajib dizakatkan, melainkan ia mengeluarkan hasil, seperti rumah yang disewakan, tanah yang dipajakka dan sebagainya, maka hasil itu dikira sebagai zakat pendapatan. Wallahua’lam.

 40. Salam Ahmad Suhail,
  Jika wang simpanan itu genap setahun dan melebihi nisab (2010 nisab RM9,500 dan 2011 RM10,650), wajiblah dizakatkan 2.5%. Jika sudah melewati dua tahun, maka qadak lah zakat simpanan yang terlepas itu (2010). Wallahua’lam.

 41. Salam Julia,
  1. Tunaikanlah zakat di Lembaga Zakat Selangor @ institusi zakat di tempat sdr, mengeluarkan sendiri dikhuatiri tidak sah atau paling kurang tidak sempurna.
  2. Membina surau/ ubah suai surau, memang boleh dikira asnaf fisabilillah, tetapi ia asnaf paling akhir, elok diberi kepada institusi zakat kerana agihannya menyeluruh; namun jika nak beri juga kepada surau berkenaan, maka bahagilah dua dan separuh sahaja diberikan kepada pihak surau berkenaan manakala separuh lagi disalurkan kepada institusi zakat, wallahua’lam.

 42. assalamuaalaikum…
  ustaz…sy ingin bertnya dua soalan…
  1) Zakat simpanan & zakat pendapatan – jika kita telah membayar zakat wang simpanan, maka tidak perlu lagi membayar zakat pendapatan pada tahun tersebut…tetapi,pada tahun berikutnya, katakan sy masih lagi menyimpan menggunakan duit pendapatan saya, adakah perlu jg membayar zakat simpanan walaupun telah menjelaskan zakat pendapatan pada tahun tersebut?
  2) Mengapakah had kifayah tidak memasukkan keperluan asas dalam pengiraan sedangkan,
  “Dan mereka bertanya kepada kamu ” apakah yang mereka akan belajakan (dermakan)? Katakanlah : Yang berlebih dari keperluan (kamu).”

  Surah al-Baqarah (ayat 219)

  keperluan yang dimaksudkan adalah tmpt tggl, makanan, kenderaan, pakaian & pelajaran..adalah menjadikan sedikit bebanan kalau faktor2 ini tidak diambil kira..untuk mereka yang berada di bandar, pengangkutan sahaja, sudah mencecah hampir 3 angka.

  3) Imam Bukhari pula meriwayatkan hadith tersebut dalam kitabnya Sahih Bukhari dalam bab “Nasihat-nasihat” pada bab yang berkaitan dengan zakat. Bagi orang yang mempunyai keluarga yang sangat memerlukan harta, atau mempunyai hutang yang harus dibayar, maka hutang itu lebih penting dibayar daripada dikenakan zakat.Daripada dalil tersebut, bagaimana pekerja yang telah membuat pinjaman pelajaran?bukankah mereka terdiri drpada golongan bergutang?

  sekian..terima kasih

 43. assalamualaikum ustaz.

  soalan saya. saya telah membuat potongan gaji untuk zakat selangor. jika pada akhir tahun simpanan daripada gaji saya di dalam bank melebihi drp nisab adalah saya perlu pula membayar zakat simpanan lagi.

  saya juga nak bertanya kiraan zakat bermula daripada bulan apa ke bulan apa.

  dan satu lagi gaji asas sahaja ke yg perlu dikira zakat atau termasuk dengan elaun

  terima kasih
  harap dapat pencerahan drp ustaz

 44. Assalamualaikum Tuan, Saya guna sebahgian dari wang simpanan saya untuk jual beli saham di bursa saham kuala lumpur. Kadang ada untung dan kadang rugi perlu kah saya keluar zakat semasa rugi. Bagaimana kah kiraan nya?

  Kamarudin Ahmad

 45. salam zahariman,

  simpanan itu tak payah dizakatkan pada tahun semasa, ia hanya dikenakan zakat pada tahun hadapan nanti. manakala, jika bukan harta pendapatan, maka haul zakat dikira bermula dari tarikh pemilikan, misalnya emas atau ternakan. manakala gaji hendaklah dikira semua sekali bersama elaun dan sebagainya untuk dikeluarkan zakat pendapatan. wallahua’lam.

 46. Salam kamaruddin ahmad, saham adalah perniagaan dan wajib dizakat walau tidak untung. caranya, ambil jumlah RM selepas jualan saham dan didarab dengan 2.5% dan jika saham hujung tahun, maka kira atas baki saham pada hujung haul, misalnya saham amanah yang nilainya RM3.50 seunit pada hujung tahun, kalikan dengan jumlah saham yang ada dan jika melebihi nisab, wajib zakat. wallahua’lam.

 47. Salam shamsul,

  1. sepatutnya sdr keluarkan zakat pendapatan dahulu dan bakinya baharu disimpan dan zakat simpanan hanya dikenakan ke atas baki itu pada tahun berikutnya. So, perbetulkanlah kesilapan itu.

  2. memang had al kifayah menerima pakai keperluan asas, tapi tidak bermakna asas itu menurut penilaian diri sendiri, kerana ia dibuat berdasarkan keperluan asasi secara umum. wallahua’lam.

 48. Salam

  Saya ingin bertanya, boleh bayaran hutang pelajaran di tolak zakat. Sebagai contoh : saya membayar hutang PTPTN RM200 setiap bulan. Bolehkan ia di tolak dlm pengiraan zakat?

 49. Assalamualaikum ustaz,

  Saya nak bertanya berkenaan kadar zakat iaitu 2.5% untuk satu haul. kadar satu haul ini adakah satu tahun mengikut tahun hijrah atau pun tahun masihi kerana saya ada mendengar sebelum ini bahawa kalau pengiraan satu haul mengikut tahun masihi kadarnya berbeza iaitu 2.65%. Minta penjelasan ustaz untuk hal ini. terima kasih.

 50. Salam…

  Saya ada persoalan sedikit mengenai simpanan ASB yg disimpan setiap bln selama beberapa tahun. Adakah ia wajip utk membayar zakat?

  Adakah pengiraannya sama spt zakat pendapatan? bagaimana pengiraannya?

  Terima kasih

 51. Salam rosie,

  zakat dalam asb dikira sebagai zakat saham. Pada asasnya, ia hendaklah dikira berdasarkan harga seunit saham pada hujung haul. Namun, oleh kerana di Selangor, ASB masih tidak diiktiraf halal, maka ambil pokoknya sahaja untuk dizakatkan. Nak lebih mudah, sdr bawa sahaja buku ASB ke kaunter zakat dan pihak pegawai akan menolong mengiranya. Wallahua’lam.

 52. Salam dianah, memang benar jika mengikut kiraan tahun masihi maka akan berbeza sedikit, kerana jumlah harinya pun berbeza, iaitu tahun masehi ada 365 hari dan hijri ada 354 hari…namun ulama fikah memberikan kelonggaran kepada kita untuk memilih mana-mana tahun sebagai haul dan kadarnya masih sama iaitu 2.5%…jika sdr bertanya, mana lebih afdal, maka pastilah tahun hijri lebih afdal…wallahua’lam.

 53. klu zakat pendapatan…kita tidak zakat kn di pejabat agama..tapi kita zakat kepada keluarga kita contoh pada makcik saya yg janda @ beri kan kepada anak nya yg masih bersekolah yg telah kematian bapa…boleh ke tidak dengan cara begitu…

 54. Assalamualaikum ustaz,

  Saya ada membayar zakat simpanan saya seperti yang dinyatakan ,adakah saya perlu membayar zakat pendapatan saya,sebab lebihanan dari wang pendapatan yang saya gunakan ,saya simpan dan di zakatkan.Adakah saya perlu mengeluarkan zakat
  simpanan dan zakat pendapatan pada satu masa?. Sekian.

  Terima Kasih.

  SILA KLIK:

  http://www.hamizul.com/?p=3268

 55. Asw Ustaz,,,,

  Macam mana pula pengiraan zakat jika isteri juga bekerja ? Maksudnya jika guna kaedah ke dua macam mana dengan tenggungannya ? tq

  JAWAPAN;

  WANITA BEKERJA TOLAK DIRI SENDIRI DAN JIKA SUAMI TIDAK MAMPU MENANGGUNG SEMUA ANAK-ANAK, BOLEH KONGSI TOLAKAN UNTUK ANAK-ANAK…JUGA BOLEH TOLAK TANGGUNGAN IBU AYAH…WALLAHUA’LAM.

 56. Salam,saya nak bertanya bagaimanakah cara pengiraan zakat pendapatan bg isteri yg bekerja? Adakah caranya sama dan bagaimana pula kiraan untuk tolakan asas?
  Terima kasih

  JAWAPAN:

  PUAN BUAT TOLAKAN ASAS TAPI TIDAK MENOLAK TANGGUNGAN (ANAK-ANAK) KECUALI SUAMI TIDAK MAMPU DAN PUAN BERKONGSI MENANUNG ANAK-ANAK, BOLEH AMBIL SEBAHAGIAN TOLAKAN ANAK-ANAK…

  UNTUK MAKLUMAT LANJUT PUAN BOLEH LIHAT DI PORTAL LZS…

 57. Assallamualaikum,

  Mohon izin buat pertanyaan bagi pihak sahabat saya:

  Beliau akan menunaikan Haji tahun 2012. Mohon kirakan potongan zakat berikut:

  1. Simpanan ASB (lebih 1 tahun) : RM410,000.00
  2. Simpanan Bank Rakyat (lebih 1 tahun) : RM100,000.00
  3. Hasil Jualan Tanah Oktober 2011 : RM400,000.00

  Adakah ini dikenakan zakat pendapatan dan harap tolong kirakan.

  Sekian, terima kasih
  Wassallam.

 58. Assalammualaikum ..ustaz

  saya ada membuat pinjaman di bank sebanyak RM 64,000 dengan ansuran bulanan RM 764.00 sebulan selama 8 tahun.. sebahagian duit pinjaman telah digunakan dan bakinya sebanyak Rm 31,000 disimpan didalam buku Asb dan genap setahun / cukup haul..bagaimana cara pengiraan zakat yg perlu dibuat diatas perkara tersebut….wasallam

 59. Asalammulaikom Ustaz

  setiap bulan saya banyak member bantuan kewangan kepda saudara mara dan anak anak saudara yang susah lagi miskin. Adakah pemberian ini bolih saya niatkan sebagai zakat? Dan jika bolih adakah sesuatu niat yang perlu saya lafaz an? Terima kasih.

 60. Asalamualaikum
  sekiranya keseluruhan perbelanjaan ( lebih 90% ) rumahtangga dan sekolah anak2 dibiayai oleh seorang isteri kerana gaji suami hanya cukup untuk pembiayaan gaji pekerja + sewa kereta + perbelanjaan sendiri ( suami kerja sendiri ), adakah dalam pangiraan zakat isteri layak utk menolak rm3000 ( yang sepatutnya perbelanjaan untuk isteri)?

 61. Assalamualaikum W.B.T,boleh ke saya ingin membuat pembayaran zakat pendapatan tanpa perlu melalui pusat zakat terus kepada penerimanya iaitu sebuah sekolah tahfiz?

  tq:)

 62. Assalammualikum wbt…
  Untuk makluman pengiraan kaedah 1 adalah lebih baik dari kaedah 2 jika seseorg itu ingin mendapat rebat zakat maksimum bagi tujuan cukai pendapatan.
  Oleh itu saya mencadangkan sesiapa yg bergaji besar adalah lebih baik mengikut kaedah pertama kerana boleh “off set” untuk cukai pendapatan adalah lebih tinggi tetapi perlu diingat walaupun zakat kita tinggi namun tidak bermakna ada tidak dikenakan cukai kerana banjaran pendapatan LHDNM menggunakan “lagi tinggi pendapatan lebih tinggi cukai dikenakan”.(bagaimanapun jika tuan/puan ingin membayar zakat lebih dari cukai tuan puan adalah dibenarkan kerana rebat cukai bagi zakat tiada limitasi….Namun begitu rebat zakat yang dibenarkan hendaklah dibuktikan melalui resit bayaran zakat bagi tujuan semakan LHDNM.Untuk makluman semua maklumat kewangan tuan/puan hendaklah disimpan sekurang2 7tahun(tanpa gagal)

  Panduan jika pendapatan tuan/puan kurang RM50,000+-5000 adalah lebih baik menggunakan kaedah 2.itupun jika tuan pun merasakan boleh memaksimumkan menuntut pelepasan yg dibenarkan oleh LHDNM tapi ini bukan bermakna membayar cukai tidak perlu kerana harus diingat zakat adalah rukun Islam manakala cukai adalah kewajipan kepada negara.Dan dalam minda kita tidak boleh menyamakan zakat dengan cukai.
  stk

 63. Salam puan suraya, seorang isteri tidak boleh menolak perbelanjaan ke atas suami, kerana suami bukan tanggungan wajib (nafkah wajib) di sisi agama. Namun, puan boleh membuat tolakan ke atas anak-anak, wallahua’lam.

 64. Salam sdr, wang pinjaman dinisbahkan sebagai mal al-mustafad yakni harta perolehan yang wajib dizakatkan sebagai zakat pendapatan. Oleh kerana sdr telah menggunakan sebahagian, maka ia terlepas daripada zakat. hanya bahagian yang tidak digunakan dan disimpan wajib zakat. Maka, RM31 ribu itu hendaklah dikeluarkan zakatnya pada tahun ia diperolehi sebagai zakat pendapatan. Selepas itu ia disimpan dan hanya dikenakan pada tahun-tahun hadapan sebagai zakat simpanan. wallahua’lam.

 65. 1. Simpanan ASB (lebih 1 tahun) : RM410,000.00 – Ambil amaun pada akhir tahun dan darabkan sahaja dengan 2.5% dengan syarat ia ditolak dahulu bonus dan dividennya pada tahun berkenaan. Amaun terakhir / hujung tahun diambil atas dasar ia adalah pengembangan saham. Jika kawan sdr itu memasukkan wang pada hujung tahun (katakan asalnya hanya RM300 ribu dan ditambah lagi RM110 ribu), maka pastikan dahulu, adakah tambahan RM110 ribu itu telah dizakatkan sebagai zakat pendapatan. Jika masih belum dikeluarkan zakatnya, maka baharulah diambil jumlah RM410 ribu, jika sudah dizakatkan, maka ambil sahaja jumlah RM300 ribu.

  2. Simpanan Bank Rakyat (lebih 1 tahun) : RM100,000.00 – darab sahaja 2.5% (kecuali jika bank rakyat telah mengeluarkan zakat bagi pihak kawan itu, sila tanya bank rakyat adakah bank sudah mengeluarkan zakat ke atas depositornya? setakat yang saya tahu, tidak.)

  3. Hasil Jualan Tanah Oktober 2011 : RM400,000.00 – terus didarabkan 2.5%.

  Wallahua’lam.

 66. Assalamualaikum Tuan Pentadbir Zakat,
  Saya seorang pesara bergantung kepada wang dividen dan bonus simpanan saya di ASB (RM100,000)dan Koperasi Pesara (RM50,000), untuk menyara keluarga.
  Saya ingin bertanyakan bagaimanakah perkiraan zakat ke atas simpanan saya itu. Juga adakah ia dikira sebagai zakat pendapatan atau simpanan.
  Sekian, Salam.

  Jawapan: Salam kembali. Ia dinisbahkan atau dikategorikan sebagai zakat saham dan wajib dizakatkan pada setiap tahun berdasarkan jumlah wang sebenar pada hujung haul (pokok + dividen + bonus). Namun di Selangor, ASB/ ASN hanya dikenakan ke atas pokok saham shj. Perlu diingat, wang keseluruhan pada hujung haul itu dikira sebagai pengembangan daripada pokok saham. Jika tuan menerima wang dari lain-lain sumber, maka ia dikira sebagai zakat pendapatan. Apabila telah dizakatkan sbg zakat pendapatan (katalah dapat wang jual tanah, bayarlah zakatnya 2.5% dan kemudian baharu dimasukkan ke dalam pelaburan ASB misalnya), maka tidak perlulah lagi dicampurkan untuk jumlah keseluruhan wang pada hujung haul. Hanya ambil jumlah akhir nilai saham dan tolak dahulu dividen dan lain-lain pendapatan (kerana fatwa di Selangor masih tidak menerima pelaburan dalam ASN/ ASB) dan kemudian darabkan pokok sahamnya dengan 2.5%. Bagi koperasi pesara, ia juga dikira sebagai saham dan dikenakan zakat ke atas harga seunit saham pada hujung haulnya. Wallahua’lam.

 67. assalamualaikum,

  saya ada sedikit kekeliruan dalam cara pengiraan zakat pendapatan. untuk makluman,saya adalah seorg isteri dan baru beberapa bulan mula bekerja bagi membantu meringankan beban suami. jadi bolehkan diterangkan cara pengiraan zakat pendapatan saya/isteri bekerja dan apakah tolakan asas yang dibolehkan kepada saya kerana apabila melihat web kalkulator zakat, panduannya lebih ke arah suami/lelaki. terima kasih.

  JAWAPAN:

  MUDAH SAHAJA, PUAN HANYA PERLU MENOLAK DIRI SENDIRI SAHAJA, IAITU RM8200 SETAHUN. KECUALI DALAM MENGURUS KELUARGA PENDAPATAN SUAMI KCIL DAN PUAN BERKONGSI, MAKA BOLEHLAH DIAMBIL SEBAHAGIAN TOLAKAN SUAMI, MISALNYA ANAK-ANAK, BAHAGI DUA DENGAN SUAMI. PUAN JUGA PERLU MENOLAK YANG LAIN, MISALNYA MENANGGUNG IBU BAPA, MAKA TOLAKLAH MAKSIMUM RM2900 SEORANG SETAHUN.

  WALLAHUA’LAM.

 68. Saya bekerja seorang dgn pendapatan sebanyak RM4000.00 . Setelah ditolak KWSP,pinjaman rumah,kereta ,koperasi dan lain-lain tinggal RM2446.93. Disamping itu saya juga berniaga kecil-kecilan dengan pendapatan tidak menentukan diantara RM700.00 hingga 1200.00. Anak yang bersekolah seramai 3 orang dengan isteri yang tak bekerja. Bagaimana perkiraannya dan berapa jumlah zakat saya

  JAWAPAN:

  SILA KLIK URL BERIKUT:

  http://www.hamizul.com/?p=3314
  http://www.hamizul.com/?p=2221

  WALLAHUA’LAM.

 69. Assalamualaikum,
  Saya nak bertanya tentang pengiraan zakat .
  Pengeluaran KWSP sebanyak rm67000 ( rm20k untuk baiki rumah, rm4k bayar kereta dan rm30k simpan dalam ASB.berapa yang harus saya keluarkan zakat?

  JAWAPAN:

  RM67,000 ITU TOLAK DULU DIVIDEN DAN BAKINYA TERUS DIKELUARKAN ZAKAT 2.5%, WALLAHUA’LAM.

 70. assalamualaikum…
  adakah saya sudah sampai tahap wajib zakat?jumlah pendapatan tahunan=RM17800.
  ditolak keperluan asas(diri+iateri+anak)=RM11000.
  jumlah yg perlu dizakat ialah=RM6800.
  adakah saya sudah cukup nisab?sama ada RM17800 atau RM6800?
  mohon penjelasan.

  JAWAPAN:

  RM17,800 itu secara kasarnya sudah melepasi nisab zakat; tetapi tolakan saudara yang perlu diperincikan lagi,

  sila tolak:

  Diri sendiri: RM8,200
  Isteri: RM5,000
  Anak atau ibu bapa yang ditanggung (usia 18 th lke atas): RM2,900 (X berapa orang: RMxxx)
  Anak (usia 7-17 th): RM2,200 (X berapa orang: RMxxx)
  Anak (0-6 tahun): RM1,900 (X berapa orang: RMxxx)

  tolak KWSP 13%: RMxxx
  caruman lain yang dijelaskan zakat, eg Tabung Haji: RMxxx

  Jika baki selepas tolakan berada di bawah paras nisab pun, sdr masih wajib berzakat, kerana kewajipan asasnya adalah pada jumlah pendapatan bukan baki pendapatan, cuma tolakan diberikan sesuai dengan kehendak ayat al-Quran, iaitu zakat adalah lebihan (al-Baqarah: 219), wallahua’lam.

 71. Assalamualaikum… Sudah 4 tahun berturut saya tidak mengeluarkan zakat.
  Adakah saya di kenakan denda sekiranya saya tidak membayarnya? Sekiranya dikenakan denda, bagaimanakah kiraannya?

  JAWAPAN:

  Tak kena denda tapi wajib qada dan bertaubat…

 72. Saya masih bujang dan tinggal bersama ibu bapa. Saya ada kemusykilan mengenai pengertian menanggung ibu bapa. Jika kita memberikan wang kepada mereka adakah itu dianggap menanggung ibu bapa? Padahal, mereka masih bekerja dan mempunyai pendapatan sendiri. Adakah pemberian wang tersebut boleh digunakan sebagai tolakan dalam pengiraan zakat?

  Salam kembali,

  Untuk makluman saudara, apa yang dimaksudkan dengan menanggung ialah memberikan nafkah wajib. Ibu bapa yang wajib ditanggung pula ialah ibu bapa yang memang tidak berkecukupan. Maka, apabila mereka tidak cukup untuk perbelanjaan hidup, wajiblah ditanggung oleh anak-anaknya. Dalam hal ini baharulah pemberian itu boleh ditolak daripada kiraan zakat.

  Sekiranya mereka adalah ibu bapa yang kaya, tidak menghadapi kesukaran dalam hidup, maka kala itu, pemberian oleh anak-anak tidak dianggap menanggung; sebaliknya lebih kepada pemberian tanda kasih sayang si anak kepada mereka.

  Maka, dalam kes ini ia tidak bolehlah ditolak dalam kiraan zakat pendapatan. Wallahua’lam.

  – Ust Mizul

 73. Assalamualaikum wbt.

  Saya bekerja dalam bidang insuran/takaful. Adakah zakat saya dikira sbg :
  1) zakat pendapatan – memandangkan saya hanya mendapat komisen shj dan tidak mempunyai pendapatan tetap?

  Atau
  2) zakat perniagaan – tetapi saya tidak ada modal kerja dan aset/liabiliti semasa?

  Jikapun zakat saya dikira sbg zakat pendapatan, adakah perbelanjaan2 seperti duit minyak, tol dan lain2 perbelanjaan yg berkaitan diambil kira?

  Dan jika zakat saya dikira pula sbg zakat perniagaan, adakah zakat saya dikira dari pendapatan kasar atau pendapatan yang dicukai?

  Mohon penjelasan. Terima kasih.

 74. saya ada masalah.saya mula kerja sejak november 2008.tetapi sekarang saya baru tahu tentang zakat pendapatan.pada mula2 saya kerja saya selalu menghantar wang ke kg untuk menyara keluarga saya sebab saya anak pertama dalam keluarga dan keluarga saya org susah yg mendapat bantuan zakat.tetapi pada tahun 2010, ibu saya telah meninggal dunia dan ayah saya telah berkahwin lain.adik2 saya 5 orang masih lagi belajar menjadi tanggungan saya dan saya telah berkahwin pada tahun 2009 dan mendapat seorang anak pada 2010. jadi adik2 saya tinggal bersama saya dan kadang2 saya memberi wang kepada ayah saya.jadi, saya ingin bertanya.bolehkah saya menganggap kos menyara adik2 sebagai zakat pendapatan saya?atau macam mana saya nak selesaikan masalah berkenaan zakat pendapatan saya?

 75. salam,

  A) 2.5% didarabkan dengan pendapatan bersih.

  B) 2.5% didarabkan dengan (pendapatan bersih-nisab).

  soalan saya, A atau B?

 76. Assalamualaikum..saya seorang suami yang bekerja sendiri dgn pendapatan tahunan kurang dari nisab. Walau bagaimanapun isteri saya seorang guru yang pendapatannya memang cukup nisab untuk dizakatkan tetapi setelah dinasihatkan isteri saya masih lagi leka untuk menunaikan zakat pendapatannya. Adakah saya dibolehkan untuk membayar zakat isteri saya dengan duit saya sendiri?

  Terima kasih.

 77. Assalamualaikum..
  Saya seorang surirumah..tetapi punyai perniagaan sendiri butik perkahwinan yg beroperasi di rumah…pendapatan hasil dari berniaga andaman ini sy guna utk membantu suami dlm hal kewangan rumahtangga dan membantu ibubapa yg sudah tua dan tidak bekerja juga tidak punya pendapatan lain…adakah sy perlu membayar zakat perniagaan?? Jika perlu.., bagaimana cara kiraannya? Sebab sy tidak membuat akaun bulanan syarikat atau tahunan kerana tempahan dari pelanggan tidak menentu dan ikut musim..dan jika mendapat deposit tempahan dari pelanggan pun sering saya belanjakan untuk keperluan harian…pernah saya membuat jumlah kiraan keuntungan setahun dalam rm15ribu..namun sy tak pula punya simpanan sbyk itu kerana ibarat berniaga kais pagi makan pagi….mohon pihak tuan bantu saya

 78. salam…saya ingin bertanya seandainya saya menjual tanah milik saya dengan harga RM780,000 brpkah zakat perlu saya keluarkan.? dan bolehkan zakat ini di lunaskan @diserahkan kepada saudara mara yg menghadapi kesulitan hidup?

 79. salam ustaz,
  saya ingin bertanya,adakah boleh zakat simpanan cth simpanan ASB boleh diberikan kepada kedua ibu-bapa saya untuk digunakan sebagai tambahan tabungan tabung haji mereka berdua agar dapat menunaikan haji kerana mereka tidak mempunyai pendapatan tetap.Agar simpanan mereka mencukupi & dapat segera menunaikan haji.
  Terima kasih ustaz.

  SALAM,

  MENGIKUT PANDANGAN YANG RAJIH, TIDAK BOLEH ZAKAT DIBERI KEPADA ORANG YANG MAHU NAIK HAJI. APATAH LAGI JIKA ORANG ITU IBU BAPA SENDIRI, LEBIH DITEGAH. SDR BOLEH MEMBERIKAN MEREKA WANG SDR YNG BUKAN DARI JATAH ZAKAT DAN SELEPAS ITU, JIKA DENGAN MEMBERIKAN WANG ITU MENYEBABKAN SIMPANAN SDR BERKURANGAN DAN ZAKAT JUGA BERKURANGAN, IA TIDAKLAH MENJADI SATU KESALAHAN LAGI. WALLAHUA’LAM.

  – UST MIZUL

 80. Salam,

  Ustaz,

  Saya membuat potongan zakat pendapatn sebanyak RM100 sebulan, Mengikut pengiraan saya hanya perlu membayar RM70 sebulan.

  Bolehkan lebihan RM30 potongan zakat itu, saya niatkan untuk bayaran zakat simpanan saya.

 81. assalamualaikum,

  Ustaz mohon pencerahan. Bolehkan hutang pinjaman pelajaran di tolak dalam pengiraan pembayaran zakat pendapatan. Saya telah tamat belajar dan surat jadual pembayaran balik telah dikeluarkan oleh pihak penaja saya. Saya akan membayar RM 100 selama 12 bulan untuk setahun yg pertama. RM150 setiap bulan untuk tahun yang kedua selama tiga tahun dan jumlah pembayaran balik akan terus meningkat sehingga genap tempoh yang dijadual kan. Adakah duit yang saya keluarkan setiap bulan untuk pembayaran hutang pinjaman pelajaran saya dikira sebagai perbelanjaan yang dibenarkan untuk ditolak dalam pengiraan zakat pendapatan. Saya memang bayar duit tersebut setiap bulan seperti dalam jadual dan tdk pernah “miss”. Mohon pencerahan ustaz.

 82. Salam Ustaz,

  1. Dalam keadaan kenaikan kos hidup pada masa kini khususnya apabila kenaikan harga minyak dan harga-harga barang yang lain, adakah nilai ‘tolakan’ pada Kos Diri, Isteri, Anak, Ibu Bapa dan lain-lain masih kekal? Sebagai contoh pemberian kepada isteri yang ditetapkan LZS ialah Rm3000 setahun, bermakna RM250 sebulan, adakah ia masih relevan dengan keadaan ekonomi dan kos hidup di Malaysia pada masa ini?

  2. Jika saya ada membuat potongan gaji kepada YAPEIM, adakah ia termasuk dalam kategori zakat?

  Sekadar bertanya, didahulukan dengna ucapan terima kasih

 83. Assalammualaikum Ustaz,

  Saya merupakan seorg isteri yang berkerja dan merupakan ank sulong dalam keluarga. Adik beradik saya semua perempuan dan masih mempunyai 2 orang adik yang masih belajar. Setelah mengira jumlah zakat pendapatan tahunan, bolehkah saya memberikan separuh dari jumlah yang patut saya zakatkan ke LZS kepada 2 orang adik yang masih belajar tersebut memandangkan pendapatan bapa saya sebagai petani tidak mencukupi untuk membiayai pembelajaran adik adik saya.

  Terima Kasih

 84. Assalamualaikum Ustaz,

  Mohon pencerahan tentang tolakan had kifayah. Adakah terdapat had pemberian kepada ibu bapa?
  Ada yang kira had tolakan kifayah untuk ibu bapa sama seperti tanggungan tidak bekerja yang berumur 18 tahun ke bawah.

  Terima kasih

 85. Mohon pencerahan juga, kenapa tiada ruangan tolakan had kifayah untuk ibu bapa dalam kalkulator pengiraan zakat pendapatan?

 86. Kalau wang simpanan datang dari sumber pendapatan, dan saya telah zakatkan sumber pendapatan berdasarkan kaedah satu di atas. Adakah wang simpanan masih perlu dizakatkan atau dizakatkan 2.5% daripada total dividen dan bonus sahaja?

 87. soalan saya, Adakah dengan cara memberi kepada orang2 kampong yang tidak berkemampuan dalam kelompok 5-10 keluanga, seperti wang ringgit atau makanan dikira zakat?
  bagi saya mereka tidak berkesempatan untuk pergi atau tidak mampu untuk ke pusat zakat, atau tidak tahu bagaimana untuk mendapatkan wang zakat, maklum lah org kampong.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>